Back Cover
Sadržaj

Astragan

Astragan je uzbudljiv filmični roman o političkoj i seksualnoj obmani koja se odvija između Beograda i jadranske obale. Inteligencija kojom Velikić razotkriva kič, kao i citati i aforizmi koji su znalački ucijepljeni u priču sugeriraju da je učio od Kundere, iako je Velikić po svemu dinamičan i samosvojan talent.

Mark Thompson, The Guardian

Dok je Via Pula bila koncentrično, prstenasto strukturirana (slijedeći topografsko-konceptualni model paukove mreže), roman Astragan organiziran je u obliku linearno ulančanih epizoda, koje kao u pasijansu ili dominu logično slijede jedna drugu, odnosno izravno proizlaze iz prostorno-geografskih pomaka protagonista, posebno glavnog junaka (pisaca in spe) Marka Delića, koji svojim životom i radom u zapletu povezuje Beograd i Pulu s Trstom i Urbinom, s Londonom i Zürichom – o Buenos Airesu da i ne govorimo.

Tonko Maroević

Priča o životu Marka Delića postaje u neku ruku tek izlika da meandarski lutamo kroz vrijeme i prostor. I vrijeme i prostor uvijek se nastoje jasno označiti, baš kao i protagonisti na koje glavni lik nailazi, pa stoga izmišljeno i realno postaju podjednako prihvatljive kategorije.

Zvonko Maković

Roman čelične pameti, visoke pismenosti i napetosti, Astragan je u suštini najrazornija antikomunistička knjiga koja iz aristokratske pozicije razara ideologiju.

Jurica Pavičić, Slobodna Dalmacija

Fabula je naoko jednostavna, glavni junak, sticajem okolnosti menja sopstveni identitet, ulazi u galaksiju misterioznog udruženja hodača, ljubitelja maslačaka i drugog bilja, Aphake – što je zapravo paravan za međunarodnu špijunsku organizaciju u kojoj se podaci dostavljaju iz celog sveta pod šifrom botaničkih izveštaja – i, naravno, nestaje iz nje i svog romanesknog života.

Velikić se ironično poziva na Čendlera i Hemeta. Kao i neki od Le Kareovih junaka, Velikićev Marko Delić gradi svoj novi identitet istovremeno stvarajući sopstvenu novu prošlost i pripremajući se za buduću špijunsku karijeru.

Nenad Šaponja, Polja

Astragan je gigantska parodija jednog političkog trilera. Velikić je vrhunski pripovjedač.

Elisabeth Enders, Radio Baden-Baden

128,00 kn

SKU: 9789533342887 Kategorija: