Sadržaj

Nježni monstrum Bruxelles ili Europa lišena suverenosti

Meandarmedia 2013,esej
cijena: 79 kn
broširano, šivano

 

EUROPSKA UNIJA U OČIMA JEDNOGA OD NAJVEĆIH EUROPSKIH INTELEKTUALACA, PJESNIKA I PISCA HANSA MAGNUSA ENZENSBERGERA.

Svima su puna usta Europe. Vlada nepovjerenje prema dalekim institucijama u Bruxellesu. Što li to, pita se sve više Europljana, zapravo rade naši – nama uglavnom nepoznati – skrbnici iza zrcalnih pročelja, iza najčešće zatvorenih vrata te s vrlo upitnom legitimnošću?

U ovom vrlo aktualnom eseju Hans Magnus Enzensberger postavio je sebi zadatak da pridonese informiranju o običajima i pravilima igre s kojima ‘briselska’ Europa želi vladati nama. On to čini lakonski i pronicljivo, informirano i jetko, ali nastojeći biti pravedan, jer monstrum s kojim se suočavamo nije uvijek samo zastrašujući, nego i nježan. No čitatelj ipak mora računati s nuspojavama. Prema Enzensbergeru Europa se naime našla u projektu bez presedana – prvom nenasilnom obliku postdemokratske vladavine, koja teži ukidanju europske raznolikosti i nametanju režima koji svojim građanima ne polaže račune.

Njegova često bizarna i proizvoljna pravila svode se na blago, ali neumoljivo skrbništvo, koje stotinama tisuća stranica smjernica, propisa i uredbi upravlja životima pola milijarde ljudi bez obzira na njihove političke stavove i tradicije. Enzensberger nudi strategiju pristupa ovom suvremenom monstrumu – i nježnom i golemom, i blagonaklonom i prijetećem.

31,60 kn

SKU: 9789533340425 Kategorija: