Back Cover
Sadržaj

Onda sam to ja. Izbor iz suvremene frankofonske kratke proze

Godina izdanja: 2020
Broj stranica: 274
Nakladnici: Sveučilište u Zadru i Meandar Media, Zagreb
ISBN 978-953-334-255-9

Namjera je ovog autorskog izbora hrvatskim čitateljima predstaviti kratku prozu odabranih frankofonskih autora i autorica. Odabranim je tekstovima zajednička ukorijenjenost u postkolonijalni kontekst te tematiziranje migracija, rasizma, eurocentrizma, multikulturalnosti, akulturacije, susreta kultura te odnosa središta i periferije. U njima se propituje kulturna različitost, naslijeđe kolonijalnog razdoblja, uvode nove perspektive prema prošlosti, odbacuje esencijalizam te osporava imperijalistički diskurs i stereotipi koji su njegov sastavni dio.

Ova knjiga pokriva dugogodišnju prazninu koja je u našoj kulturi postojala u području recepcije frankofonskih autora kratke proze, odnosno svraća pozornost na postojanje književnog korpusa koji je, kao što autorice navode, “dugo bio u sjeni francuskog književnog kanjona”.
Marinko Koščec

Djelo može biti od posebnog interesa za znanstvenu zajednicu, to jest znanstveno-nastavno osoblje na sveučilištima i studente te srednjoškolce. Vjerojatno po prvi put, srednjoškolci će se moći u drugom dijelu ove knjige susresti i upoznati s kratkom prozom odabranih frankofonskih književnika i književnica. Djelo će biti dragocjen doprinos recepciji frankofonskih književnosti u Hrvatskoj.
Biserka Cvjetičanin

144,00 kn

SKU: 978-953-334-255-9 Kategorija: