Sadržaj

Rad na crno

God. izd.: 2004
Broširano, šivano
128 str.

Kemal Mujičić Artnam, poslije četiri zbirke pjesama, odlučio se okušati u proznom slogu, fluidnost stiha i pjesničke semantike zamijeniti izvjesnošću fabule i evokativnošću prozne rečenice. Njegova knjiga Rad na crno zbirka je kratkih priča koje iz različitih očišta propituju status i mogućnosti pripovijedanja. U Artnamovoj izvedbi, kratka priča povremeno prerasta u poprište paradoksalnog susreta klasične starinske naracije s puno detalja, naglašavanja atmosfere i pomnog portretiranja likova, s jedne strane, te modernističkog (projektivnog) preskakanja pojedinih sekvenci, kolažiranja ili, pak, izbjegavanja poente, s druge strane. Glavninu knjige čine priče koje tematiziraju silovanje.

Od teksta do teksta zatječemo žrtve na raznim stranama, s različitim traumama i 'ožiljcima'. Artnam pokušava sugerirati da je silovanje globalna pojava, da jednako obilježava bogate i siromašne, primitivni i civilizirani svijet, ratne i mirnodopske uvjete… Pokušavajući govoriti iz pozicije – humanistički nastrojenog – priručnog literarnog fenomenologa, autor nerijetko fabule svojih priča povezuje s velikom poviješću (nižući provjerljive gospodarske, političke ili znanstvene podatke), što im priskrbljuje kontekst, uvjerljivost a deskribiranim sudbinama pribavlja status tipičnosti. I još nešto.

U Radu na crno nećete naći pjesnika na rezervnom položaju nego pisca koji želi u potpunosti ovladati logikom proznoga pisma. Sudeći po dijelu priča iz ove knjige, Kemal Mujičić Artnam je na dobrom putu da to i učini.

Krešimir Bagić

45,00 kn

SKU: 9789532061581 Kategorija:
Dimenzije 12.5 × 20 cm
Dimenzije 12.5 × 20 cm
Autor

Mujičić Artnam Kemal