Sadržaj

Trajekt

God. izd.: 2004.
Broširano, šivano
188 str.

Miroslav Mićanović već godinama uspješno i umješno brodi između svijeta i teksta, pojedinačnog prizora i potencijalnog arhetipa, privatnosti i javnosti. Pomno građen, njegov je rukopis u našem književnom krajoliku izrastao u  prestižan stilski i spoznajni unikat. Poslije četiri pjesničke, Miroslav Mićanović se oglašava prozornom knjigom. Zbirka Trajekt mjesto je na kojemu se susreću ljudi, prizori, sudbine, predmeti riječi… On je ploveći otok kojim upravljaju pogled, sjećanje, imaginacija i časovita asocijativnost  lucidnoga kazivača. Knjigu čini pedesetak tekstova koji se dominantno događaju u žanrovskom obrascu kratke priče, ali u kojima nerijetko zatječemo i diskurzna obilježja mikroeseja i pjesme u prozi.

Tematsko-motivska čvorišta Trajekta su: kvartovska topografija, obitelj, intima, literarizacija osobne biografije. Priče su krcate detaljima i oplemenjene minucioznom kazivačevom percepcijom. U tekstovima Trajekta nalazimo neke od temeljnih odlika Mićanovićeve lirske senzibilnosti. Poput stihovane, njegova je prozna rečenica kružna, poduprta nedoslovnim ponavljanjima i čestim vraćanjima istim idejama i riječima. Tu rečenicu mjestimično obrastaju nabrajalački nizovi koji utočnjuju, pojašnjuju i proširuju misao te kako predočuju kazivačevo stanje svijesti. Različite figure ponavljanja harmoniziraju tekst i upućuju na karakter trenutačne govornikove afektivnosti. Poput poetskog protagonista, Mićanovićev kazivač nalikuje lucidnom promatraču, asocijativnom tipu koji se koleba između slučajnih prizora koje vidi i slika koje mu se (u vezi s tim prizorima) roje u glavi.

Trajekt nam umjesto fabule nudi atmosferu, umjesto cjeline pojedinosti bez kojih se ne može, umjesto prepoznatljive sheme pustolovinu s neizvjesnim ishodom. Trajekt nam zapravo nudi tekstove koji se neprestance mijenjaju pred čitateljevim očima. Treba li kazati da se u toj promjenjivosti, dinamičnosti teksta iznova susreću piščeva i čitateljeva samoća, tekst i svijet, pojedinačni prizor i arhetip, privatna i javna sfera!?

Krešimir Bagić

120,00 kn

Nema na zalihi

SKU: 9789532061468 Kategorija:
Dimenzije 12.5 × 20 cm
Dimenzije 12.5 × 20 cm
Autor

Mićanović Miroslav