Sadržaj

Zimski vrtovi

Jasenko Rasol:  Zimski vrtovi, monografija

Vrtovi koje fotografira Jasenko Rasol nastaju na ničjoj zemlji, u zonama tzv. neurbaniteta, na praznim površinama grada i uvijek uz velika stambena naselja. Da bi nastali potreban je oveći komad zemlje, odsustvo privatnog vlaništva i stanari susjednih zgrada. U takvoj konstelaciji nastaju začudna mjesta suburbanih vrtova.

Vrtove Rasol fotografira zimi, izvan sezone i bez ljudi. Tada nisu u funkciji i postaju dodatno nedefinirani, a kao takvi dobivaju nova značenja. Zbog svoje privremenosti, vrtovi su mjesta prenamjene funkcije stvari. Dominira postupak recikliranja, kreativne improvizacije, formalnog nereda i usputne ekologije. Vrtovi djeluju kao kontemplativne igraonice za odrasle doseljenike grada, ili kao utočište za građane s nostalgiijom prema ruralnom ili kao mogući spas za socijalno ugrožene.

Vrtovi su odraz potrebe za kontekstom što nadilazi osnovnu funkciju ulice. Konceptualna monografska knjiga Jasenka Rasola, kao i prije dvije godine održana i vrlo zamijećena izložba izniman su prinos rasvjetljavanju inače neuočljivih mjesta gradske kulture, a ova ih knjiga podjednako istražuje kao umjetnički, ali i kao socio-kulturološki fenomen.

150,00 kn

SKU: 9789537355845 Kategorija: