Biografija

Slika

Lovas Ildikó

1967

Ildikó Lovas (Subotica, 1967) nakon završene gimnazije studirala je mađarski jezik i književnost na Sveučilištu u Novom Sadu. Diplomirala je 1991, nakon čega radi na Novosadskoj televiziji i u dnevnom listu Magyar Szó. Od 1998. glavna je urednica časopisa Üzenet. Od 1987. objavljuje u vojvođanskim i mađarskim časopisima. Prevodi sa srpskog i hrvatskog jezika.
Objavila je: Kalamáris (pripovijetke, nagrada Szirmai Irodalmi Díj), A másik történet (pripovijetke); a slijedi ih Via del Corso (pripovijetke; nagrada Bodrogvári-díj).
Slijedi roman Meztelenül a történetben. Za zbirku pripovjedaka Via del Corso (Budimpešta 2001) dobila je nagradu Bodrogvári-díj, a za roman Kijárat az Adriára – James Bond Bácskában (Izlaz na Jadran – James Bond u Bačkoj, 2009), nagradu Bezerédy-díj. Objavila je i roman Spanyol menyasszony (Španjolska nevjesta) i A kis kavics (Kamenčić). Neke njezine pripovijetke objavljene su u antologijama koje predstavljaju suvremenu mađarsku prozu na srpskom, slovenskom i talijanskom jeziku, a zbirka pripovjedaka Via del Corso izašla je i samostalno na srpskom jeziku. Godine 2005. dobila je nagradu Sziveri János Díj.